Hur funkar kemtvätt?
Hur går kemtvätt till?
Kemtvätt är en metod för att rengöra kläder och textilier utan vatten. Istället används särskilda lösningsmedel som effektivt löser upp smuts och oljor utan att skada känsliga material. Här går vi igenom hur kemtvätt fungerar, för- och nackdelar och alternativa metoder för dig som vill vårda dina kläder på bästa sätt. Trots namnet är kemtvätt inte en torr process – kläderna tvättas i vätska, men istället för vatten används kemiska lösningsmedel. Den vanligaste metoden innefattar perkloretylen (perc) eller mer moderna, miljövänliga alternativ som kolvätebaserade lösningar eller koldioxidtvätt.
Så här går det till:
1. Fläckar behandlas individuellt med specialrengöringsmedel
2. Kläderna placeras i en maskin där de roteras i lösningsmedlet som löser upp smuts, fett och oljor
3. Smutsen filtreras bort och kläderna sköljs i rent lösningsmedel
4. Lösningsmedlet avdunstar och kläderna pressas eller ångas för en fräsch finish
Fördelar
Kemtvätt är ett skonsamt sätt att rengöra känsliga material utan att riskera att de tappar form, färg eller struktur. Till skillnad från vanlig vattentvätt kan kemiska lösningsmedel effektivt bryta ner fett, olja och svåra fläckar utan att slita på tygets fibrer. Eftersom plaggen inte utsätts för tumlas runt i vatten och tvättmedel minskar risken för krympning eller deformation.
+ Skonsamt mot känsliga material
+ Effektivt & får bort svåra fläckar
+ Minskar slitage & risken för krympning
Nackdelar
Det finns vissa nackdelar med kemtvätt som kan vara bra att känna till. En av de största är användningen av perkloretylen, ett kemiskt lösningsmedel som kan vara skadligt vid långvarig exponering och har kopplats till hälsoproblem. I vissa länder är det förbjudet, men många kemtvättar i Sverige använder det fortfarande.
Om kemikalier inte hanteras rätt kan de läcka ut och förorena mark och vatten. Dessutom är processen energikrävande och dyrare än att tvätta hemma. För dig som vill göra ett mer hållbart val kan det vara smart att undvika kemtvätt och istället utforska skonsammare alternativ.
- Hälsorisker
- Miljöpåverkan
- Hög kostnad
När ska man kemtvätta sina kläder?
Kolla tvättlappen – ser du en cirkel med bokstäverna A, P, F eller W, betyder det att kemtvätt rekommenderas. Har ditt plagg en symbol med en cirkel och ett kryss ska de absolut inte kemtvättas.
Nedan har vi listat vanliga plagg och material som är känsliga och här rekommenderas ofta att du lämnar in kläderna för att de ska behålla sin kvalitet.
• Kostymer och kavajer
• Finare klänningar, som bröllops- och balklänningar
• Ullplagg och yllekappor
• Plagg i siden, sammet eller andra känsliga material
• Läder, mocka och päls
Miljövänliga alternativ
Även om det står ”endast kemtvätt” på tvättrådet kan du ofta göra rent plaggen själv med handtvätt och vanlig fläckborttagning. Galltvål är ett naturligt och effektivt sätt att ta bort fläckar – fukta fläcken, gnugga in tvålen, låt verka en stund och skölj eller tvätta som vanligt.
Om du vill undvika kemtvätt med perkloretylen finns det andra alternativ som är både skonsamma och hållbara. Dessa metoder rengör känsliga plagg effektivt utan att använda skadliga kemikalier.
✓ Wetcleaning – En vattenbaserad metod med specialutvecklade tvättmedel och skonsamma rörelser, perfekt för känsliga material
✓ Kolvätebaserade lösningar – Mindre skadliga än perkloretylen, men fortfarande en kemisk process
✓ Koldioxidtvätt – En innovativ teknik där koldioxid används som lösningsmedel tillsammans med en minimal mängd miljövänligt tvättmedel. Lösningen återanvänds i varje tvätt, som gör det till ett av de mest hållbara alternativen